piatok 14. februára 2014

Čože sa len prihodilo počas prvého indického pracovného týždňa

No, nie veľa.
Od rána do večera zatvorený v kancli. Cestou z práce k týpkovi na chai (fantastický indický čas, ktorý sa nedá u nás napodobiť - skúšal som priniesť v prášku) vídam rovnakú skupinku hrajúcu karty na korbe nákladiaku presne ako pred rokom. Spozoroval som však ďalšie veci, ktoré sa tu za rok od poslednej návštevy zmenili:


  1. Pribudlo viac semaforov. Nie vždy sa dodržiavajú, červená nikdy nie je dostatočne červená na to, aby sa na ňu nedalo prejsť križovatkou.
  2. Pribudli autobusové zastávky. Doteraz som vídaval, že sa naskakuje do idúceho busu (v tejto premávke idú aj tak slimačím tempom) a rovnako sa dopravný prostriedok opúšťa.
  3. Na uliciach, najmä hlavných ťahoch je menej špiny a odpadkov. Oveľa viac vidno zametačov, ktorí ulice upratujú.
Kolegovia nám rozprávali o absolútne spoľahlivej donáškovej službe, ktorú v Indii majú. Manželky navaria dopoludnia jedno, do 9:30 si ho služba vyzdvihne a pred dvanástou na obed jedlo doručia manželovi. Neuveriteľné je, že sú takí spoľahliví, že k omylu (doručenie kastrólika niekomu inému atď) dochádza raz za stotisíc (či milión?) raz (služba dostala certifikáciu Six Sigma, aj keď jej zamestnanci o tom čo to je nikdy predtým nepočuli). Vraj indická pošta, ktorá je zúfalá, by sa od nich mala učiť. 
Zaujímavý je koncept bývania (redevelopment). Ak si kúpite byt a investor sa o pár (cca 20) rokov rozhodne dom zbúrať (a postaviť väčší). Počas dvoch rokov, čo vás musí odsťahovať, kým dostavia, vám platí prenájom niekde inde a v novom baráku vám dá byt s dvojnásobne väčšou výmerou ako ste pôvodne mali.
Konečne som si urobil jasno v ročných obdobiach:

  • Február až marec je jar
  • Apríl až jún je leto
  • Júl až september prší
  • Október je také medzi obdobie
  • November až január je zima (teda ročné obdobie, nie že by teplota klesla pod 15 stupňov)

Aha a keď vás Ind zavolá na hotel, tak ešte nemusí mať postranné úmysly. Volajú tak reštauráciu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára