nedeľa 9. februára 2014

Indiujem už tretí deň (ráno)

Koniec prvého indického víkendu.
Mal som dve možnosti, zostať na hoteli, oddychovať, pripravovať sa na zajtra a tak sa poflakovať, alebo sa vrhnúť do víru možností, ktoré táto krajina ponúka. Už jednoduchšie rozhodovanie som nemohol mať. 
O ôsmej sme si s kolegovcami posadali, teda skôr natlačili sa, do taxíka a vyrazili za Mumbai do nedávno postavenej Global Vipassana Pagoda. Je to miesto meditácií, pokoja a ticha. Teda bolo by, pokiaľ by v tesnej blízkosti nebol Essel World, jeden z dvoch mumbajských zábavných parkov, z ktorého sa výskot obyvateľstva na atrakciách veselo rozliehal naširoko. A tiež pokoju nepridáva, že areál sa neustále dokončuje (okolo hlavnej budovy sú ešte dve menšie, záhrada, 20 tonová Budhova socha, zvon a gong, každý vážiaci 13 ton). Základný kameň v roku 1997, v roku 2009 vztýčili pagodu a ešte odhadujú tri roky na dokončovacie práce) a tak kladivá a vŕtačky počujete ešte aj počas bezplatnej desaťminútovej lekcie meditovania (tak dobre som zaspával, keď zrazu lekcia skončila). Ide o najväčšiu kupolu na svete bez podporných stĺpov a bez použitia čo len gramu cementu, železa či piesku. Stabilitu (a odolnosť voči zemetraseniu do 8,5 stupňa) zabezpečuje rafinované uloženie kameňov, ktoré dóm tvoria. Životnosť je odhadovaná na 2000 rokov.
Vrch pagôdky sa mi už sem napchať nepodarilo
Na vrchole 90 metrovej pagôdky (30 poschodová budova) je umiestnená 110 kilová "klietka" so 400 zvonmi a krištálmi, ktoré sa starajú o to, aby doširoka svietila. V noci má na starosti svietenie namiesto slnka optický kábel, ktorý do nej vedie.
Pagoda je replikou, jej predloha sa nachádza v Barme (originál je o meter a kúsok vyšší). Barma, spolu s Thajskom a Srí Lankou boli najväčšími prispievateľmi na budovanie stavby. Srí Lanka darovala Budhove pozostatky, ktoré sú teraz uložené v jej veži, Barma Budhovu sochu.
V celom okolopagodovom areáli platí príkaz separácie mužov a žien. 
Aby ste sa dostali dovnútra pagody (kam sa okrem vás zmestí ďalších 8000 ľudí), je potrebné absolvovať bezplatný meditačný kurz (nielen tu, ale v ktorejkoľvek ich "pobočke" vo svete). Heslom je Poorest person in the world can learn the technique and live happy life / "Aj najchudobnejší človek na svete si môžete osvojiť techniku a žiť šťastný život". Počas kurzu za 10 dní jeho trvania nesmiete prehovoriť ani slovo, rozprávať sa môžete iba so svojim vnútrom. Aj keď sa to zdá nepravdepodobné, kurz úspešne absolvujú aj ženy. 
Meditačná technika, ktorú vyučujú je vraj 2500 rokov stará, na 2000 rokov sa "stratila", iba v Barme ju počas tohto obdobia udržiavala malá skupinka a od 1959 sa opäť začala rozširovať v Indii.
Technika nenasleduje žiadne náboženstvo, nasleduje iba zákony prírody, tvrdí, že nás tvorí telo, myseľ a podvedomie a je založená na troch lekciách:
  1. Ovládanie mysle
  2. Videnie so zavretými očami (očistenie nášho podvedomia, ktoré nám umožní žiť šťastný život a mať pokojnú myseľ)
  3. Láska, dobrota a priateľstvo
Je pol druhej v noci, o pár hodín vstávam, doplním fotky a dopíšem čoskoro (ešte som nestihol dokončiť ani len celé ráno)...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára